zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Психичните разстройства вече са сред най-масовите заболяванияЧовек трудно свиква със скоростта на промените в днешния свят, се твърди в доклад на СЗО.

1 февруари 2007, здраве.bg

В целия свят нараства броят на психично болните. Това показват прогнозите на Световната здравна организация, според които към 2020 г. психичните разстройства ще бъдат сред петте заболявания, водещи най-често до загуба на трудоспособността.
Експертите отбелязват, че в сравнение с 90-те години количеството на пациентите в психиатричните клиники се е увеличило почти два пъти. Нараства и броят на страдащите от такива сериозни психични заболявания като шизофрения, маниакално-депресивна психоза и епилепсия. Неврологичните разстройства и депресиита имат статус на масови заболявания и по брой на заболелите са на второ място след сърдечно-съдовите заболявания.
Повишаването на броя на психично болните хора неизбежно се отразява на икономиката на съответната страна, се казва още в доклада, публикуван от СЗО. Нарастването на количеството болни от психични разстройства е свързано с увеличаване на броя на инвалидите и хората, неспособни да се занимават с трудова дейност.
Специалистите смятат, че хората не успяват достатъчно бързо да се приспособяват към новия ритъм на живот и търпят последствията от “глобалната промяна на съзнанието и изменението на обществените отношения”.
Увеличаването на ритъма на живот преди всичко влияе на децата и предизвиква развитието на психични заболявания в ранна възраст. Голям процент от децата дори се раждат с психични отклонения от различен характер, сочат експертите на организацията: “И заболяванията, които могат да се излекуват на ранен етап със здрав психологически климат около детето, в действителност се задълбочават в следствие на неблагоприятната обстановка, в която то расте и се възпитава.
След раждане жените бързо се връщат на работа и дават децата в детски градини или ги оставят на грижите на детегледачки. За детето това е безусловен стрес, защото на тази възраст то се нуждае от грижите и вниманието на родителите. Като следствие се появяват различни страхове и фобии.
Освен това специалистите обръщат внимание на все по-увеличаващия се...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.