zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Науката вече може да влияе на обмяната на веществата



Създадоха виртуален модел на метаболизма в човешкия организъм.

31 януари 2007, здраве.bg

Американски учени твърдят, че са създали виртуален модел на всички биохимични реакции, които се извършват в клетките на човешкия организъм. Те се надяват благодарение на новите възможности на компютърния модел да успеят да проследят цялостния процес на обмяната на веществата и да открият нови методи на лечение на някои заболявания, например високото ниво на холестерол в кръвта, предава BBC.
Група от биоинженери от Калифорнийския университет е изучила генома на човека и е проследила кои гени са свързани с обмяната на веществата и как това се отразява на производството на ферменти.
В продължение на година те са анализирали над 1500 книги и научни статии, написани през последните 50 години, по този въпрос, след което са създали база данни от 3300 различни химични реакции, осъществявани при обмяната на веществата.
Учените са успели да симулират целия процес на метаболизма, извършващ се във всяка отделна клетка на човешкия организъм.
Научният ръководител на проекта проф. Бернард Полсън твърди, че учените вече са в състояние да изяснят какво ще се случи с клетката при въздействието на конкретни реакции на обмяната на веществата в нея като например формирането на холестерола.
С новата система ще могат да се изследват и промените в тялото при външна намеса в процеса на метаболизма.
Една от главните задачи на обмяната на веществата е да се преработят постъпващите в организма белтъчини, мазнини и въглехидрати и да се направят максимално полезни за организма. Съществуват стотици заболявания, свързани с нарушения в този процес.
Благодарение на виртуалния модел на обмяна на веществата учените се надяват да разработят индивидуални хранителни планове и да помогнат на много хора да се избавят от наднорменото тегло чрез този коренно нов подход.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.