zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кои ще са главните причини за смъртност до 2030 г.



Експерти на СЗО публикуваха новите си прогнози.

29 нуари 2007, здраве.bg

Изминаха 13 години от датата, на която Световната здравна организация издаде първата си Световна прогноза за заболеваемостта и причините за смъртност, в която се посочваха най-честите причини за смърт до 2020 г. През тази седмица СЗО публикува допълнение, съставено на основата на анализа на демографските данни до 2003 г. и съдържащо прогнози до 2030 г.
Специалистите предлагат 3 възможни варианта на развитие на събитията: оптимистичен, песимистичен и усреднен, в зависимост от скоростта и насоката на световното икономическото развитие - ключов момент във формирането на причините за смъртността в световен мащаб.
На първите места и при 3 варианта се предполага увеличаване на продължителността на живот, но заедно с това и увеличаване на смъртността при децата до 5 години от рак, сърдечно-съдови и други заболявания, които нямат инфекцозен характер.
В същото време намаляването на инфекциозните болести ще предизвика общо намаляване на детската смъртност. Единствено изключение ще е СПИН, който ще бъде основна причина за смъртността, но въпреки това към 2015 г. заболяванията, свързани с тютюнопушенето ще предизвикат 2 пъти повече смъртни случаи отколкото СПИН.
“Към 2030 г. главните причини за смъртност ще бъдат СПИН, заболяванията на сърдечно-съдовата система и депресията”, се казва още в доклада.
При най-оптимистичната прогноза има друг резултат - ако икономическото развитие изпревари набелязаните в момента показатели, на второ място ще се наредят автомобилните произшествия, които ще изместят сърдечно-съдовите заболявания.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.