zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето понякога e по-полезно от плодоветеКафето понякога e по-полезно от плодовете

Да, но не повече от 1-2 чашки дневно, сочи изследване.

здраве.bg

След анализ на влиянието върху човешкия организъм на различни храни (в това число плодове, зеленчуци и ядки), учени установиха, че ползата от тях е значително по-малка, отколкото 1-2 чаши кафе. “Антиоксидантите, съдържащи се в тази напитка, са способни да се противопоставят на заболявания като диабет и успешно да се борят със свободните радикали, разрушаващи структурата на клетките”, твърдят авторите на публикацията в Journal of the American Board of Family Medicine.

Антиоксидантите са природни или идентични природни съединения, възпрепятстващи окисляването на активните химичн съединения в клетките на организма, което намалява риска от развитието на различни заболявания, в това число свързаните с действието на химическите, физическите, радиационните, бактериологичните и други фактори на околната среда.

Интересен е още един факт от публикуваното изследване - че еднакво полезни са и кафето със и това без кофеин.

Според статистическите данни ежедневно възрастният човек употребява средно 1299 мг антиоксиданти от кафето (изпивайки средно 1.64 чаши кафе). Най-близкият негов “съперник” е чаят, в една чаша от който се съдържат 294 мг, следван от бананите (76 мг), зрелият боб (72 мг) и царевицата (48 мг).

Учените посочват и препоръчителната дневна норма кафе - чаша и половина и предупреждават, че то не бива да замества останалите необходими за организма продукти.

Това не е първото изследване в полза на кафето. Преди време японски учени доказаха, че една чаша кафе дневно намалява риска от заболявания като рак на черния дроб, болестта на Паркинсон и някои от разновидностите на диабета.

Едновременно с това специалистите са единодушни, че прекомерната употреба може да доведе до възникването на сърдечни заболявания, безсъние и високо кръвно налягане.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.