zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Винаги ли разводът е лош за децата



Винаги ли разводът е лош за децата

здраве.bg

Вечно каращи се родители, които остават заедно заради децата, им нанасят повече вреда, отколкото добро. До този извод стигна проучване в Канада, където с развод завършват почти половината от браковете.

Децата, живеещи в нефункционално семейство, са показали в по-голяма степен антисоциално поведение преди развода на техните родители, отколкото след това. Колкото по-зле е била ситуацията в семейството преди развода, толкова по-голямо подобрение е наблюдавано в поведението на децата след него.

Специалистите смятат, че е много по-важно да се обърне внимание на това, какво преживяват децата в периода преди развода, отколкото след това.
В изследване, публикувано в канадското списание Journal of Marriage and Family,
деца, които са живели в нездравословна семейна среда, са показали много по-антисоциално поведение, като склонност да лъжат и да влизат в конфликти. Забележителна е положителната промяна в това поведение след развода на родителите.

Изследователите смятат, че когато децата са живяли в много напрегната семейна обстановка, напускането на единия родител може значително да намали стреса. Наблюденията са показали, че те се справят много по-добре емоционално, когато родителите, които непрекъснато се карат, се разделят.

Не е само конфликтът обаче влияе негативно на децата. Психологът, изследовател на разводите, от университета Феърфийл в Кънектикът Джудит Примавера твърди, че ако родителите в един нещастен брак, не се карат, а просто живеят всеки за себе си, също вредят на децата си не малко. “Децата учат за взаимоотношенията, наблюдавайки родителите си”, казва тя.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.