zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин D помага не само на децата



Той подобрява дишането особено с напредване на възрастта и при пушачите, показват данни.

11 януари 2007, здраве.bg

Повишеният прием на витамин D способства за подобряване на работата на дихателната система, твърдят новозеландски учени. В хода на своя експеримент специалистите от университета в Оукланд са установили, че хората с повишено съдържание на витамин D в кръвта изпитват значително по-рядко затруднения в дишането, отколкото тези с ниво на витамина близко до средностатистическото или под него, защото при първите се наблюдава повишен обем на вдишвания въздух.
В своята работа новозеландските учени са изследвали 14 хиляди доброволци за периода от 1998 до 2004 г.
Връзката между нивото на витамина и състоянието на дихателната система е била по-ясно изразена при хората над 60 години и при пушачите.
Според координатора на изследователския проект Питър Блек, цитиран от Journal of the American Medical Association, въпреки установената връзка между съдържанието на витамин D в кръвта и работата на белите дробове, механизмите на благотворното въздействие на витамина върху дишането все още остават неизвестни. Той не изключва диетата, основана на продукти с високо съдържание на витамин D, да се превърне в ефективно средство за възстановяване на нормалното ниво на дишане при пациентите с респираторни заболявания.
Голяма част от витамин D човешкият организъм изработва под въздействието на слънчевото излъчване. Значителни количества от него се съдържат в яйцата, млякото и по-мазните видове риба като сьомгата и скумрията.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.