zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработват революционна ваксина срещу всички видове грипОсвен че ще е универсална, тя ще може да се произвежда много по-бързо и в големи количества.

10 януари 2007, здраве.bg

Британски учени са на прага на откриването на нова ваксина, способна да защитава човек от всички основни вируси на грипа. Според съдателите на ваксината тя напълно ще ни предпазва от всички щамове на вируса на грип А, към които спада както този на птичия грип, така и всички най-масови щамове. Освен това тя няма да се поставя всяка година, както сега съществуващите противогрипни ваксини, а ще създава продължителен имунитет срещу болестта, съобщава публикуваната в British Medical Journal статия.
Изследователите планират първите изпитания на ваксината върху хора да се проведат в близките месеци. Препаратът е разработен от специалисти от британската фирма Acambis, специализирана в биотехнологиите и ваксини, съвместно е белгийските учени.
През 2007 г. се планира да бъде тествана още една подобна универсална ваксина, разработена от швейцарската фирма Cytos Biotechnology.
Специалистите смятат за второ главно предимство на тези ваксини, че тяхното производство изисква по-малко време при минимални усилия в сравнение с традиционните ваксини, а това означава, че те могат да станат активно средство в случай на възникване на грипна пандемия.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.