zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ню Йорк стана първото място, където забраниха хидрираните мазниниТе доказано увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

15 декември 2006, здраве.bg

Ню Йорк е първият град в Америка, в който от менютата на кафенетата и ресторантите ще изчезнат ястията, приготвени с хидрирани мазнини. Комитетът по здравеопазавнето на града единодушно гласува към средата на 2008 г. да се прекрати търговията с подобни продукти във всичките над 28 хиляди места за обществено хранене. Аналогична забрана се очаква да бъде въведена и на цялата територия на САЩ.

Хидрираните мазнини водят до затлъстяване и доказано са причина за сърдечно-съдови заболявания. Те се произвеждат по промишлени технологии чрез обработване на растителните мазнини с водород (именно този процес се нарича хидриране).

Хидрирани мазнини се съдържат например в маргарина, в повечето бисквити и бонбони, които са с дълъг срок на годност, както и в продуктите, за чието пържене или печене частично или изцяло се използват такива мазнини.

Производителите на хранителни продукти твърдят, че използват хидрирани мазнини, защото те удължава срока на годност и засилват вкуса на храните.

По данни на Националния институт за здравеопазване на САЩ през миналата година почти 40% от смъртността в страната е в резултат на сърдечно-съдови заболявания. Ню Йорк не случайно става първия град в САЩ, забраняващ хидрираните мазнини. Той е известен със своите кампании за здравословен начин на живот. Още преди 3 години там бе въведена забраната за пушенето на обществени места, съобщава BBC.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
нормативи    заболявания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.