zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

НОИ ще поддържа база данни с болничните



Това ще отмени необходимостта справките да се правят от работодателя.

11 ноември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Националният осигурителен институт (НОИ) ще създаде регистър и база данни за получаването и отчитането на бланките за болнични листове от лечебните заведения. Това предвиждат промени в Инструкцията за отчетността с документите за временна работоспособност, публикувани в петък в Държавен вестник.
Промените в документа са свързани с новите функции на НОИ след 1 януари 2007 г., когато институтът поема изцяло администрирането и изплащането на болничните, обясниха юристите на НОИ. По данни на осигурителната институция средногодишно се издават около 2.460 млн. болнични листове, от които 2.130 млн. са първични, а 330-340 хил. - вторични, тоест издадени за продължение на лечението. Пресмятането на обезщетенията по тях отнема труда средно на 2500 души, които биха работили цяла година, са изчислили експертите. От догодина в НОИ същата работа се очаква да вършат 350 служители. Вече е разработен софтуер, с който бързо може да се даде справка за доходите на работника за половин година назад. Въз основа на него автоматично ще се изчисли и размерът на обезщетението за болничния.
Работодателите ще плащат изцяло първия ден от болничните. Това ще им струва малко повече, тъй като сега те превеждат за първия ден 80% от заплатата. Същевременно обаче ще отпадне задължението на фирмите да поддържат същата база данни, да изпращат справки в НОИ за тези плащания и да изчисляват колко да платят. Всички останали дни от заболяването ще се покриват от осигурителната институция, която ще превежда директно на гражданите обезщетенията, които са 80% от заплатата.

Инструкцията на НОИ е допълнена и с разпоредби, които досега бяха включени в наредби на здравното министерство. Тя потвърждава ограничението болнични листове да се издават само на осигурени лица, които не могат или са възпрепятствани да работят. Освен при общо и професионално заболяване или злополука болничен се издава за лечение в чужбина или в санаториум, за належащи медицински прегледи или изследвания, за карантина. Освен това същия...

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.