zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Eднообразната храна има и физиологични и психически последициТя може да доведе дори до нервно разстройство.

8 декември 2006, dieti.info
четете още в dieti.info


Всяка еднообразна храна или храната, която не ни е вкусна, намалява емоционалния фон, предизвиква вялост и провокира физическата отпадналост, твърдят специалисти в статия в American Journal of Public Health. Когато спазват строга диета, състояща се от храни, които по принцип не харесват, хората си нанасят психологическа травма, която може да прерасне в нервно разстройство, допълват авторите.
Когато човек е изпаднал в състояние на депресия, той променя и вкусовото си възприятие. Храната му се струва безвкусна, а дори и най-любимите лакомства вече не го радват. Затова чисто механично болният започва да яде повече. В състояние на депресия напълняват 30% от хората. В психиатрията дори има понятие диетична депресия.
Най-често нейни жертви стават жените, спазващи строги диети. В такава ситуация мозъкът не получава полезните вещества и изпраща сигнали за тревога и напрегнатост. Човек започва да се чувства нещастен, неудовлетворен, започва да се кара с близките си. А от това състояние лесно може да се стигне до една от двете крайности - булимия или анорексия. Ако продължително време се спазва монодиета, например млечна, поради нарушение на метаболизма в организма се натрупват кетонови тела, които изтощават мозъка и предизвикват сърдечно-съдови проблеми.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.