zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Емоционалното изтощение в работата може да доведе до захарен диабет



Пълното изразходване е предпоставка за редица заболявания, сочи изследване.

27 ноември 2006, здраве.bg

Човекът, изпитващ емоционално изтощение на работа, е застрашен в по-голяма степен от останалите от поява на захарен диабет от втори тип. Това твърдят учени от Израел, цитирани от Ройтерс, след подробни изследвания на 677 работещи, главно мъже на средна възраст.
За синдрома на емоционалното изразходване се говори, когато работата води до възникването на усещане за емоционална опустошеност, физическа и умствена умора. Дори при здравите хора емоционалното изразходване повишава риска от захарен диабет от втори тип.
“Смяташе се, че стресът играе важна роля за развитието на диабета. В проведените по-ранни изследвания се доказа, че емоционалното изразходване повишава вероятността от възникването на сърдечно-съдови заболявания, безсъние, мускулно-скелетни болки, безплодие. Ние установихме, че вредата за здравето, която нанася изразходването, е още по-голяма”, заявява ръководителят на изследването Самуел Меламед (Samuel Melamed) от Университета в Тел Авив.
Учените са наблюдавали участниците в изследването за период от 3 до 5 години. Резултатите от изследването показват, че при хората, изпитващи емоционално изразходване, рискът за възникването на захарен диабет е почти два пъти по-голям (при това са отчетени фактори като възраст, пол, затлъстяване, физическа активност извън работа и т.н.).
“Хората трябва да знаят, че емоционалното изтощение не само влошава качеството на живот, но и реално застрашава здравето. Физическата активност, правилното хранене, достатъчното количество сън, трейнингите по асертивно поведение помагат то да се прекрати и да не премине в хронична форма. Така може да се избегне неготивното му влияние върху здравето”, обясняват авторите на изследвнето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.