zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40% от българите са с наднормено тегло



Най-бедните са най-рисковата група.

27 ноември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Затлъстяването и наднорменото тегло са преки виновници за болести като диабет, инфаркт, инсулт, рак и тежко протичане на всички заболявания. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Атанас Додов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите му близо 40% от възрастните хора в България са с наднормено тегло, а около 20% са затлъстели. Децата с наднормено тегло са около 20%, а затлъстелите – около 5%. Зам.-министърът обясни, че по принцип традиционната българска кухня е здравословна, но липсата на движение води до наднормено тегло.
Най-бедните българи са с най-голям риск за затлъстяване. Това заяви д-р Стефка Петрова, национален координатор за изпълнение на Националния план за действие "Храни и хранене". По думите на д-р Петрова следващата рискова група са лицата с най-високи доходи. Едва след това се нареждат тези със средни доходи.
Д-р Петрова обясни, че през последните 10 години консумацията на мазнини се е увеличила, а е намаляла консумацията на риба. Тя бе категорична, че и физическата активност на българите през този период е намаляла значително.
“Наднорменото тегло и затлъстяването са един от все по-сериозните здравни проблеми, който се превъща в епидемия”, каза д-р Снежана Алтънкова от Дирекция “Обществено здраве” към Министерството на здравеопазването. Тя обясни, че наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до редица заболявания. По думите й трябва да се направят промени в хранителните навици и в двигателната активност на българина.
Днес започна Националната седмица за борба със затлъстяването.
От 28 ноември до 1 декември в сградата на Националния център по опазване на общественото здраве ще се извършват безплатни измервания на мастната маса на гражданите, ще се предоставят и безплатни консултации от специалисти.
От 28ноември до 1 декември в Национална многопрофилна транспортна болница ще бъдат правени безплатни консултации на всички работещи в областта на транспорта и съобщенията.
В тези дни безплатни...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.