zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разберем дали сме се натровили



Как да разберем дали сме се натровили

При хранително натравяне е важно да се установи на каква храна се дължи то.

Характерни симптоми и първа помощ при хранителни натравяния.

здраве.bg

... Вареният ориз, който дълго време е съхраняван на топло. В него може да се е развил бацила Ехиноцереус (Bacillus Cereus), който предизвиква повръщане 1 час след ядене, а по-късно и стомашно разстройство. За да не се стига до това неприятно натравяне, оризът трябва де се съхранява в хладилник.

• От кръвта в различните типове местни продукти (включително пиле и риба), в готовата храна може да попадне Кампилобактерия (Campylobacterjejuni). Тя предизвиква болка в стомаха, гадене и разстройство. Симптомите се проявяват след 2-6 часа и продължават до 10 дни.

• Клостридия (Clostridium Perfringers) се размножава активно в каймата, съхранявана на топло или при недостатъчна топлинна обработка. Появяват се спазми в долната част на стомаха, разстройство и главоболие, а 1-2 дни се поддържа повишена температура.

• Листерия (Listeria Monocytogenes) се среща главно в меките сирена и може да се размножава и при хладилна температура. Предизвиква симптоми, подобни на грипа. Особено опасна е за кърмачетата и възрастните хора.

• Салмонелата (Salmonella) обикновено попада в организма от суровите яйца, недостатъчно добре сварено птиче месо, а също от храна, съхранявана дълго време извън хладилник.

• Стафилокок (Staphylococcus) лесно попада в храната от заразени хора. Източници на натравянето най-често са шунката, птичето месо и сладките с крем. Симптомите на натравяне са подобни на другите такива състояния: болки в долната част на стомаха, гадене, повръщане, разстройство, треска, слабост, виене на свят. Не трябва да се лекува без лекарска помощ.

При появата на симптоми на хранително натравяне, на първо място трябва да се опитаме да определим некачествената храна. Като начало тя не бива да се изхвърля, защото ще помогне да се определи бактерията, станала причина за натравянето и лекарите ще могат по-бързо да реагират с адекватни мерки.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.