zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени развенчаха някои митове за секса



Учени развенчаха някои митове за секса

Неочаквани резултати от мащабно проучване публикува престижно британско списание.

6 ноември 2006, здраве.bg

След първото по рода си подробно изследване на сексуалното поведение на хората по целия свят, британски учени изясниха, че ранното начало на половия живот при съвременното подрастващо поколение и връзката между безразборните полови връзки и венерическите заболявания са само мит. Също както и разпространеното убеждение, че съпрузите водят по-малко активен сексуален живот, отколкото преди да встъпят в брак.

Резултатите от изследването са публикувани в един от броевете на списание The Lancet.

Проф. Кей Уелингс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (London School of Hygiene and Tropical Medicine) заедно с нейните колеги са анализирали данните от 59 държави. Експертите твърдят, че новото изследване не само развенчава популярни митове, но и спомага за подобряването на сексуалното и репродуктивното здраве.

Резултатите са оценени от самите изследователи като изненадващи. Учените са очаквали най-голям брой безразборни полови връзки да бъдат регистрирани в Африка, изхождайки от факта, че там е най-високото ниво на венерически заболявания. Оказва се обаче, че най-голямо количество полови партньори имат хората от развитите страни, където заболяванията, предаващи се по полов път, се срещат много по-рядко. Поради тази причина експертите правят извода, че бедността, ниското образователно ниво и непопулярността на презервативите са основните причини за развитието на тези заболявания.

Твърдението, че съвременното младо поколение започва полов живот по-рано отколкото техните родители, също остава без доказателства. Почти по целия свят първият сексуален контакт на подрастващите става на възраст между 15 и 19 години (при момичетата малко по-рано, отколкото при момчетата). На места тези показатели варират - например във Великобритания момчетата и момичетата придобиват своя първи сексуален опит съответно средно на възраст 16.5 и...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.