zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Засилват се негативните отзиви за диетата на Аткинс



Засилват се негативните отзиви за диетата на Аткинс

Всички диети с нисък прием на въглехидрати са безполезни, твърдят експерти.

dieti.info
четете още в dieti.info


Продължителното спазване на диетата на Аткинс и други ниско-въглехидратни диети увеличава риска от възникването на редица заболявания, заявиха от Коалицията “Партньорство за пълноценното хранене” (Partnership for Essential Nutrition), която обединява в себе си 11 водещи обществени организации в САЩ, занимаващи се със защита на правата на потребителите и с проблемите на здравословното хранене и здравеопазването.

Една от целите на коалицията е информира по-добре обществеността за опасността от небалансираното хранене, а именно, че намаляването на въглехидратите в храната може да доведе до сериозни разстройства на работата на черния дроб и бъбреците. Тези диети, по мнението на експерти от организацията, публикувано в сайта й, също увеличават риска за сърдечно-съдови заболявания, диабет, инсулт и някои видове рак.

Участниците в коалицията посочват и страничните ефекти, които могат да влошат здравето: сериозни стомашни разстройства, главоболие, отпадналост, гадене и др.

Те посочват на първо място, че резултатите от изследвания доказват временния ефект на ниско-въглехидратните диети. След тяхното прекратяване теглото бързо се възстановява.

Диетата на Аткинс и в момента е една от най-модните диети в САЩ. Популярността й е толкова голяма, че производителите на хлебни и захарни изделия са принудени да провеждат цели рекламни кампании, с които да доказват безопасността и полезността на своите продукти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.