zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ранният секс подтиква към депресия



31 октомври 2006, здраве.bg

Ранният сексуален опит способства за развитието на депресия у подрастващите и може дори да доведе до повишена склонност към самоубийство, смятат американски психолози. Според изследването на учените, публикувано в изданието Psychology Today, повече от 25% от сексуално активните момичета-тинейджърки страдат от депресивни състояния, докато само 7% от техните връстнички, които не са започнали да правят секс, имат психологически проблеми. Тези показатели са по-ниски при момчетата - съответно 8,3% и 3,4%.

Тези данни дават основание на психолозите да направят извода, че половите връзки в твърде ранна възраст оказват крайно негативно въздействие върху психиката на подрастващите.

Като цяло съветът на специалистите е, за да се постигне най-хармонично развитие на личността, първият сексуалният опит да бъде не по-рано от навършването на пълнолетие.

Статията привежда също доказателства, че съвременното поколение страда от депресия много по-често, отколкото предходните, което може да има опасни последствия - американските учени смятат, че момичетата, които рано са се разделили със своята девственост, 3 пъти по-често извършват самоубийства, отколкото момичетата, нямащи сексуални контакти. Този показател е още по-висок при момчетата - 6 пъти.

Експертите посочват обаче, че не трябва да се отнасяме еднозначно и напълно отрицателно към ранния секс: “Ако подрастващите са на 14-15 години, имат сексуална връзка и се обичат - всичко е нормално. Ако обаче липсват чувства, то това може да навреди. Но обществото не трябва да отрича физиологическите функции и да поставя забрани”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.