zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Одобриха първото лекарство за лечение на аутизъм



23 октомври 2006, здраве.bg

Управлението по контрол на продуктите и лекарствата на САЩ (FDA) издаде лиценз за прилагането на медикамент, прилаган при болни от шизофрения и за лечение на симптоми на аутизъм при деца и възрастни.

Според специалистите, препаратът Risperdal предотвратява ефективно пристъпите на агресия, характерни за пациентите, страдащи от това вродено психическо заболяване.

Въз основа на две 8 седмични клинически изследвания, в които са участвали 156 пациенти, страдащи от аутизъм на възраст от 5 до 16 години, FDA прави изводите, че “лекарството е показало своята ефективност в лечението на съпровождащите аутизма поведенчески разстройства, влияещи на процеса на обучение на болните, а също и на техния живот в семейството и училище”.

Първоначално препаратът е бил презназначен само за лечение на пациенти, страдащи от шизофрения, но през 2003 г. компания Johnson&Johnson получи лиценз за прилагането на това лекарство в лечението на болни с биполярни разстройства.
Според данните на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията, от една или друга форма на аутизъм страда всяко 175-то дете в САЩ.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    деца    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.