zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Телевизията не е полезна за децата



Преди навършване на 2-годишна възраст гледането на телевизия е противопоказано, твърдят специалисти.

17 октомври 2006, здраве.bg

Телевизия гледат всички, в това число и децата от всички възрасти. Напоследък обаче се появяват все повече данни, които показват необходимостта от намаляване на времето за гледане на децата на образователни програми и филми. “Тепърва медицината изучава влиянието на телевизията в толкова ранна възраст”, заявяват учените от Университета Йейл (Yale University). “Възможно е, познавателните програми и краткото обсъждане на видяното с родителите по време на рекламните паузи да са полезни за интелектуалното развитие на децата, но това все още не е доказано напълно”.
Проведената анкета, в коята са участвали 221 родители с добро образование, живеещи в град и имащи деца на по-малко от 2 години, показва, че децата започват да гледат филми средно на 6 месеца, а телевизионни предавания – още на 10-месечна възраст. С нарастването на възрастта на децата се увеличава и времето, прекарвано пред телевизора.
На възраст до 2 години децата гледат телевизия 1 час дневно, а видеофилми - 25 минути. Приблизително половината от родителите отбелязват, че гледат заедно с децата си различни телевизионни програми. 43% от децата гледат телевизия всеки ден.
Тези данни говорят за това, че много родители игнорират препоръките, че за децата под 2 години телевизията не се препоръчва.
Данните свидетелстват за отрицателното влияние на телевизията върху бъдещата способност за концентрация на учениците в училище. Недостигът на внимание и синдромът на хиперактивност отчасти са генетично обусловени, но родителите не трябва да остават безучастни, когато децата им прекарват продължитерно време пред телевизора и да разчитат на него да ги “възпитава”.
Колкото по-често малкото дете гледа телевизия, толкова по-често то ще прави това в последствие. Освен това е открита силната взаимовръзка между затлъстяването и пристрастието към телевизора. Децата се нуждаят от персонален интелектуален и физически контакт с родителите, за тях е важно да виждат изражението...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    превенция    деца    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.