zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В Пловдив започва масовата имунизация срещу хепатит



21 септември 2006, Dnevnik.bg
още новини от Dnevnik.bg


Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски е издал заповед да започне имунизацията срещу хепатит в двата ромски квартала в Пловдив, съобщи директорът на регионалната хигиенна инспекция (РИОКОЗ) д-р Ани Егинлиян. В момента се подготвят кабинетите в Диагностико-консултативен център "Изток", където ще се извършват манипулациите.
Здравната каса ще плати за всяко ваксинирано дете по 1 лв. на общопрактикуващите лекари, като средствата са осигурени от министерството. По време на кампанията ще бъдат имунизирани над 12 хил. деца. В нея ще участват доброволци от БЧК, медицински сестри, мобилни групи с лекари. Вече са готови поканите до родителите на децата, които подлежат на ваксиниране. Липсата на активност от близките на заразените ще затрудни най-много процеса, смята д-р Егинлиян. Това е показала имунизацията на първите 185 деца, направена по списък на фондация "Рома". Не всички от тях са били обхванати, защото някои не са имали семейни лекари и родителите не са ги завели в кабинетите.
Болните от хепатит А в кв. "Столипиново" вече достигнаха 627, а в "Шекер махала" - 90. Само в понеделник новорегистрираните случаи са 27. Тенденцията е дневно да заболяват около 20 деца, обясни д-р Егинлиян. Според нея заболеваемостта ще продължи да се увеличава поне още месец, докато ваксинираните изградят имунитет. Общо 38 са локализираните огнища в Пловдивска област.
Очаква се във вторник да пристигнат първите ваксини, които ще бъдат купени с парите, отпуснати на здравното министерство от комисията по бедствия и аварии. Търгът за доставката беше спечелен от "ГлаксоСмитКлайн". Компанията предложи два пъти по-ниска цена от другите кандидати, което ще позволи да купим 20 хил. ваксини, обясни преди две седмици министър Гайдарски. Това ще позволи да бъдат имунизирани и медицинските екипи, които са в контакт със заразените, работещите в чистотата и водоснабдяването. Задължителната втора ваксинация ще се проведе след шест месеца, като пари за нея ще бъдат предвидени в бюджета на министерството...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.