zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Анемията може да влоши работата на мозъка



18 септември 2006, здраве.bg

Анемията влияе не само върху здравословното състояние и физическата активност, но може да влоши и работата на мозъка, твърдят учени от Унитерситета Джон Хопкинс (Johns Hopkins University) след поредица от тестове на изпълнителните функции: способностите за решаване на проблемите, планирането, управляването с импулси, оценяването на опасността.
4-5 пъти по-лоши резултатите се наблюдават при пациенти, страдащи от анемия, отколкото при тези, които са с нормално ниво на хемоглобин в кръвта, сочат данните.
Изпълнителните функции имат важно значение за поддържане на способността на човека за самообслужване. Нарушението на тези функции често води до загуба на паметта и негативни последствия за ежедневната активност: неспособност самостоятелно да се пазарува, готви, да се приемат лекарства, да се излиза на улицата и т.н.
Все още не е ясно по какъв механизъм анемията влияе върху мозъчните функции. Предполага се, че основна роля играе хроничният кислороден глад на организма - недостигът от аеробни физически натоварвания, който е свързан с постоянно чувство за умора.
В момента учените си поставят за цел да изяснят възможно ли е лечението на анемията да възстанови нарушените когнитивни функции.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.