zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Намаляването на полетите може да намали значително разпространението на епидемиите



Активното движение на хората днес от място на място е основна причина за широкото разпространение на опасни заразни заболявания, твърдят учени.

12 септември 2006, здраве.bg

Ограничаването на самолетните полети би позволило да се ограничава разпространението на опасни заразни заболявания, каквото например е грипът, твърди публикация в новия брой на изданието Public Library of Science-Medicine.
В основата на статията е изследване на специалисти от Children's Hospital Boston, което е от типа на т.нар. естествени експерименти, защото е използвана реална ситуация – в случая тази, възникнала след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., а именно намаляването на пътниците по въздух с 27% за един месец.
Учените са се възползвали от драстичното намаляване на въздушните полети в дните след атентатите, за да съберат данни и да ги съпоставят с тези за разпространението на грипа и количеството пътници на авиокомпаниите в страната през периода 1996-2005 г.
Резултатите са многозначителни – през зимния сезон на 2001-2002 г. грипната епидемия в САЩ е закъсняла с 2 седмици. Освен това за разпространението на грипната епидемия по цялата територия на страната са били необходими 53 дни или с цели 20 дни повече от ситуацията през останалите години.
Същите разлики не са наблюдавани в други страни като Франция и Великобритания, където през 2001 г. движението на пътници е било в обичайните норми.
“За първи път, имахме възможност в реална обстановка да докажем, че пътуванията по въздуха имат реално и то не малко влияние върху разпространението на заразните заболявания”, посочва ръководителят на изследването д-р Джон Браунстийн (John Brownstein). “Разбира се, не е възможно да се апелира към хората да пътуват по-малко, но фактът е, че при възникване на опасна ситуация, могат да бъдат спечелени няколко седмици, а през тях да се намери решение срещу евентуалната пандемия – да се осигурят необходимите количества ваксини и медикаменти, да се вземат повече мерки за профилактика. И това се отнася за всяко заразно заболяване – не само за...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.