zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип далеч не е толкова опасен



Той има ниска способност да се предава от птици на човек дори при чести контакти.

11 септември 2006, здраве.bg

Вирусът на птичия грип H5N1 не е толкова опасен, както се предполагаше по-рано, а какво би могло да се случи, ако той мутира, е само в сферата на догатките и това се отнася до всеки грипен вирус, твърдят експертите от държавния Център по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (Centers for Disease Control and Prevention). За момента той има ниска способност на се предава от инфектирани домашни птици на човек дори при чести и интензивни контакти, считат специалистите.
Досега вирусът на птичия грип е унищожил над 200 милиона птици, най-вече в страните от Азия. Той е открит в над 50 държави по света и би могъл да доведе до пандемия, но само ако в него настъпят значителни мутации, твърдят американските експерти, според които “до момента H5N1 се предава от заразените животни към човека само при наличие на уникални уязвими места и предразположеност към аномална възпалителна реакция”.
Първият докладван случай за заразяване на човек с вируса на птичия грип е от 1997 г. По данни на Световната здравна организация ( СЗО ) от 23 август 2006 г. в света има 241 случая на хора, заболели от птичи грип, като от тях 141 души за починали. Най-голям е броят на леталните случаи в Индонезия (46), Виетнам (42), Тайланд (16) и Китай (14).

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.