zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип далеч не е толкова опасенТой има ниска способност да се предава от птици на човек дори при чести контакти.

11 септември 2006, здраве.bg

Вирусът на птичия грип H5N1 не е толкова опасен, както се предполагаше по-рано, а какво би могло да се случи, ако той мутира, е само в сферата на догатките и това се отнася до всеки грипен вирус, твърдят експертите от държавния Център по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (Centers for Disease Control and Prevention). За момента той има ниска способност на се предава от инфектирани домашни птици на човек дори при чести и интензивни контакти, считат специалистите.
Досега вирусът на птичия грип е унищожил над 200 милиона птици, най-вече в страните от Азия. Той е открит в над 50 държави по света и би могъл да доведе до пандемия, но само ако в него настъпят значителни мутации, твърдят американските експерти, според които “до момента H5N1 се предава от заразените животни към човека само при наличие на уникални уязвими места и предразположеност към аномална възпалителна реакция”.
Първият докладван случай за заразяване на човек с вируса на птичия грип е от 1997 г. По данни на Световната здравна организация ( СЗО ) от 23 август 2006 г. в света има 241 случая на хора, заболели от птичи грип, като от тях 141 души за починали. Най-голям е броят на леталните случаи в Индонезия (46), Виетнам (42), Тайланд (16) и Китай (14).

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.