zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Индексът на телесното тегло не е точен показател за риска от инфарктздраве.bg

По последни данни, индексът на телесната маса (ИТМ) не бива да се счита като точен показател за риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като чрез него не е възможно да се направи разлика между мускулната тъкан и мастните натрупвания.

За да се определи ИТМ теглото в килограми трябва да се раздели на ръста в метри, повдигнат на квадрат. ИТМ от 18,5 до 24,9 се счита за нормален, над 25 е показател за наднормено тегло, а над 30 – за наличие на затлъстяване.

Учени от Клиниката Мейо (Mayo Clinic) са обобщили данни от над 40 изследвания, в които са участвали повече от 250 хиляди пациенти.
Според резултатите хората с ИТМ 30-35 страдат от сърдечно-съдови заболявания по-рядко, отколкото тези с ИТМ под 20.

Франсиско Лопес-Хименес (Francisco Lopez-Jimenez), ръководител на изследването съобщава, че настоящите резултати потвърждават тяхното подозрение за това, че ИТМ всъщност е “неинформативен показател за здравето на човек”.

Според специалистите от клиниката много по-важни по отношение риска от сърдечно-съдови заболявания са например обиколката на талията и бедрата, защото те по-точно отчитат съотношението между мускулната тъкан и натрупаните мазнини.

Мнението на американските учени се потвърждава и от британско изследване на специалисти от Лондонската школа по хигиена и тропична медицина, които твърдят, че ИМТ особено при по-възрастните хора не може изобщо да се смята за показател по отношение риска от сърдечни заболявания, докато обемът на талията и бедрата показват т.нар. абдоминално натрупване, т.е. количеството мазнини, натрупани около корема.

Те привеждат и пример, че един спортист с ръст 188 см и тегло 104 кг ще има същия ИТМ като при човек със същия ръст и тегло, но със заседнал начин на живот. Което обаче съвсем не означава, че рискът от поява на сърдечно-съдово заболявания при двамата е еднакъв. Ако им бъдат измерени обиколките на талията и бедрата, разликата веднага ще бъде налице.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.