zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Освежителите на въздуха и дезодорантите са вредни



В някои държави ще забраняват употребата им на обществени места.

7 август 2006, здраве.bg

Британските учени съветват семействата, в които има кърмачета да прекратят или намалят до минимум използването на дезодоранти или освежители на въздуха, съобщава Би Би Си.
Изследователи от Университет в Бристол (Univeristy of Bristol), Великобритания са удтановили, че в семействата, където се използват твърди освежители и аерозоли, децата имат с 32% по-често чревни разстройства, с 10% по-често техните майки страдат от главоболие и с 26% по-често са склонни към депресия.
Доктор Александра Фароу (Alexandra Farrow), ръководител на изследването подчертава, че все пак “по-чистият въздух не винаги означава по-здравословно”. Тя пояснява,че лимоновият сок освежава не по-лошо въздуха и е абсолютно безопасен за здравето.
Специалистите твърдят, че лаковете за коса и дезодорантите задължително трябва да преминават през контрол за безопасност, преди да попаднат в магазините.
Очаква се още тази година властите в Швеция и Дания да въведат забрана за използването на парфюмерията и освежителите на обществени места.
В Дания тази забрана ще засегне първо посетителите и служителите на градската и районна управа, а в Швеция - пътниците в обществения транспорт.
Според социолозите, около 1/3 от населението на двете страни реагира тежко на различните аромати. В Швеция вече са водени съдебни дела срещу употребата на парфюми и дезодоранти. В обществения транспорт има специални места в задната част на превозното средство за любителите на аромати, а на страдащите от алергии се предоставят предните седалки.
Специалистите подчертават, че изкуствените аромати на обществените места са голям проблем, защото могат да предизвикват пристъпи на астма, умора, главоболие, гадене, загуба на концентрацията, раздразнителност и кожни възпаления.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.