zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бавното дишане оптимизира кръвното налягане



Не пълна почивка, а упражнения за бавно дишане, са новата препоръка към хипертониците.

3 август 2006, здраве.bg

Учените съветват хората, страдащи от хипертония, в продължение на най-малко 15 минути дневно да правят упражнения за бавно дишане, защото по този начин могат да се научат да въздействат върху високото кръвно налягане. Преди специалистите твърдяха, че пълната почивка е най-ефективното средство за противодействие на хипертонията.
Наскоро д-р Дейвид Андерсън (David Anderson) от Националния институт за здравеопазването в САЩ (National Institute of Health) съобщи в един от редовните бюлетини на института, че “забавеното дишане оказва определен модулиращ ефект върху сърдечно-съдовата система, като повишава чувствителността на барорецепторите, отчетливостта на сърдечния ритъм, венозния оток и намалява периферното съпротивление”.
Доктор Андърсън и неговите колеги са изпитали техниката на бавно дишане при пациенти, приемащи 3 и повече антихипертензивни препарати, които са били с ниво на артериално налягане 140-160 / 90-100 мм.
Всекидневните дихателни упражнения в продължение на 15 минути са продължили 8 седмици, като най-значим ефект е бил отбелязан при пациентите с по-високо изходно налягане. В същото време наблюденията са показали, че при пациенти с нормално кръвно налягане, методът не оказва никакво въздействие върху него.
Според препоръките на екипа “липсата на странични ефекти и ефективността позволяват този метод да се използва в клиничната практика”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.