zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Песимизмът се заражда още в детството



Веднъж създадени, възгледите за живота трудно се променят, твърдят финландски учени.

2 август 2006, здраве.bg

Според финландските психолози от Университета в Хелзинки, социално-икономическите условия, при които живее семейството на детето, влияят върху това, дали то ще стане песимист или не.
Отдавна е установено, че социално-икономическият статус може да оказва влияние върху физическото и психическото здраве на човека. Според резултатите от новото изследване, децата, израснали в успели от социална и икономическа гледна точка семейства, се отличават с по-оптимистичните си възгледи за живота.
Условията, при които израства човек, продължават да влияят върху неговия живот дори тогава, когато обстоятелствата се променят.
Ако социалният статус на човек, израснал в бедно семейство, се промени в положителна насока, неговите представи за живота остават по-песимистични, отколкото при хората, израснали в благоприятни условия, твърдят още финландските учени. Дори когато при хората с формиран оптимистичен възглед за живота, нещата се променят в негативна посока, те остават оптимисти.
Психолозите смятат, че при децата, отгледани в семейства на успели в живота родители, се развива чувство за собствена значимост, което ги защитава в различни бъдещи ситуации.
За сметка на това децата от семейства с нисък социално-икономически статус нямат такива качества и дори постигането на успех влияе слабо върху позитивизма в техния мироглед, допълват учените, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    деца    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.