zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънцето убива ежегодно 60 хиляди души



Това твърди доклад на Световната здравна организация.

31 юли 2006, здраве.bg

Слънчевото ултравиолетово излъчване всяка година отнема 60 хиляди човешки живота, се казва в отчет на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от Би Би Си.
Всяка година само от злокачествени меланоми умират 48 хиляди души в света, още 12 хиляди умират от други разновидности на рак на кожата. При 90% от случаите тези онкологични заболявания са предизвикани от ултравиолетовото излъчване на слънцето.
Според представения отчет, слънчевата радиация може да предизвика сериозни изгаряния, по-ранно стареене на кожата, катаракта, херпес и други заболявания.
Слънцето е необходимо на всички нас, но прекомерното излагане на слънчевите лъчи води до смърт. “За щастие болестите, възникващи от въздействието на UV-лъчите, в частност злокачествените меланоми, другите разновиднисти на рака на кожата и катарактата практически на 100% са предотвратими при използването на прости мерки за защита”, заявява Мария Нейра, директор на Департамента на Световната здравна организация по обществено здравеопазване и околна среда.
Световната здравна организация препоръчва да се ограничи времето на пребиваване под преките слънчеви лъчи в часовете по обяд, да се използват шапки, слънцезащитни очила и кремове с фактор на защита (SPF) не по-малко от 15. Специалистите подчертават, че кремът се нанася не за да се увеличава времето за пребиваване на слънце, а за да се защити кожата в тези случаи, когато не може да се избегне слънчевото излъчване.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
 
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.