zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Никотинът отслабва действието на алкохола



Пушачите пият повече, за да достигнат търсения ефект, смята изследване.

27 юли 2006, здраве.bg

Пушенето на цигари в комбинация с употреба на алкохол отслабва действието на спиртните напитки, показват резултатите от изследване, проведено в научен център за здравето А&М в Тексас (Texas A&M Health Science Center).
Според учените, никотинът води до забележимо намаляване на концентрацията на алкохола в кръвта, като причината за това взаимодействие все още е неизвестна. Авторите на изследването предполагат, че никотинът забавя изпразването на стомаха и постъпването на алкохол в червата - мястото, където се извършва неговото поглъщане в кръвта. Намирайки се в стомаха, молекулите на спирта започват да се разпадат, в резултат на което се образуват продукти на неговия метаболизъм, а нивото на самия алкохол се намалява.
Все още няма достатъчно представителни проучвания по този въпрос, но авторите смятат, че подобно взаимодействие може да доведе до редица неблагоприятни последици: ”Тъй като желаният ефект на алкохола съществено се намалява от никотина, това може да подтиква пушачите да изпиват повече, за да постигнат търсения ефект. С други думи, пушенето способства за повишената употреба на алкохол”.
Увеличаването на количеството алкохол в организма води до повишаване на нивото на токсичните продукти на неговия разпад, в частност на ацеталдехида. Това оказва отрицателно влияние върху здравето на човека и може да доведе до ранно развитие на хронични заболявания, в частност алкохолно поражение на черния дроб, отбелязват учените.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.