zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ЕС ще финансира изследванията със стволови клеткиКатегорично се забраняват всички опити за клониране на човек и промени в неговия генофонд.

26 юли 2006, здраве.bg

Министрите от страните на Европейския съюз взеха решение за продължаване на финансирането до 2013 г. на изследванията, в които се използват стволови клетки на човешки ембриони, съобщи Би Би Си. Решението е прието няколко дни след като президентът на САЩ Джордж Буш наложи вето върху приетия закон за отделянето на допълнителни средства за изследванията в областта на стволовите клетки.
ЕС ще финансира изследванията на вече съществуващите стволови клетки, но не и нови експерименти, свързани с извличането на стволови клетки от ембрионите. При това изследванията трябва да удовлетворяват определени изисквания, като категорично се забраняват опитите за клониране на човек или изменения на неговия генофонд.
Стволовите клетки са “универсални” клетки, които могат да се превръщат в клетки на различните органи и тъкани на човешкия организъм. Науката смята, че те трябва да се използват в качеството на “резервни части” за човека, а също в производството на лекарства, в частност на медикаменти срещу болестите на Паркинсон и Алцхаймер.
Най-активни изследванията на стволови клетки се извършват от Белгия, Испания, Швеция и Великобритания.
Германия, Австрия, Литва, Люксембург, Малта, Полша и Словакия се обявяват против финансирането на експериментите.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    нормативи    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.