zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човешки инсулин може да се добива от растителна суровина



Ако новата технология влезе в действие, цената на инсулина може да спадне няколко пъти.

25 юли 2006, здраве.bg

Налице е технология, която позволява да започне производството на човешки инсулин от растения, съобщи канадската биотехническа компания SemBioSys Genetics, цитирана от Би Би Си. За суровина ще се използва генетически модифициран сафлор (Carthamus tinctorius) - крайно непретенциозно едногодишно растение с височина около 1 метър.
Съдържанието на човешки инсулин в зърната на сафлора достига до 1,2% от всичките му белтъчини. Това е повече, отколкото е необходимо за изгодното от търговска гледна точка култивиране на това растение, в чийто наследствен материал са включени човешки гени, кодиращи синтеза на инсулина.
По новата технология за производството на 1 тон инсулин ще са необходими 80 милиона долара, докато при използваните сега методи тези разходи превишават 250 милиона.
По предварителни оценки, от 1 акър сафлор може да се получи повече от килограм човешки инсулин - количество достатъчно за лечението на 25 000 диабетици в продължение на 1 година.
Така на практика цялата световна потребност от инсулин може да бъде осигурена от плантация на генетически модифициран сафлор с площ 16 000 акра, т.е. около 65 квадратни километра.
По оценките на специалисти малкият проблем, който може да възникне е заради част от екологичните движения, които смятат, че е недопустимо култивирането на генетически модифицирани продукти.
Далеч по-големи, по предварителните преценки, може да бъдат спънките, които биха създали различните фармацевтични концерни, които държат в момента пазара на инсулин или имат апетити в тази посока, защото те могат да се опитат да откупят патента за новата технология.
Според данни на Световната здравна организация, към 2010 година на човечеството ще бъдат необходими 16 тона инсулин за 1 година или 4 пъти повече отколкото за миналата година. Нарастването е свързано с общото увеличаване на продължителността на живот на хората, по-ранната диагностика на диабета и масовата употреба на нови форми за прилагане...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.