zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обвързването с партньор е здравословноХората, които имат сериозна връзка, са като цяло по-щастливи.

16 декември 2005, здраве.bg

Хората, които са обвързани, са по-щастливи от тези, които не са, а брачните двойки са може би най-щастливи от всички. В изследване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, изследователите са анализирали информация от 691 души, анкетирани през 1992 и 1997 г.
Около 30% са били женени, а 8% са съжителствали на семейни начала с партньора си. Изследователите са оценили общото състояние, използвайки за критерии самоуважението, удовлетвореността от живота, чувството за щастие като цяло и симптомите за стрес.
Резултатите показали, че женените са имали най-високи оценки за чувството си за щастие и благополучие, докато тези, които не се срещат редовно с някой или изобщо нямат връзка, са оценили щастието си най-ниско.
Авторите на изследването казват, че то е потвърдило факта, че романтичните взаимоотношения правят като мъжете, така и жените по-щастливи и колкото по-сериозно е обвързването, толкова щастието е по-голямо и общото състояние на партньорите е по-добро.
Разкритието, че хората, които са в относително незадоволителни брачни партньорства, също оценяват щастието си високо, се дължи може би на чувството за стабилност и значим социален статус, което получават от брака като институция.
Друг резултат от изследването е, че хората, които са оценили ниско щастието си при първото анкетиране, са били по-склонни да се обвържат и тези, които са го направили до провеждането на втората анкета, са дали много по-висока оценка на щастието и благополучието си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.