zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Обвързването с партньор е здравословноХората, които имат сериозна връзка, са като цяло по-щастливи.

16 декември 2005, здраве.bg

Хората, които са обвързани, са по-щастливи от тези, които не са, а брачните двойки са може би най-щастливи от всички. В изследване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, изследователите са анализирали информация от 691 души, анкетирани през 1992 и 1997 г.
Около 30% са били женени, а 8% са съжителствали на семейни начала с партньора си. Изследователите са оценили общото състояние, използвайки за критерии самоуважението, удовлетвореността от живота, чувството за щастие като цяло и симптомите за стрес.
Резултатите показали, че женените са имали най-високи оценки за чувството си за щастие и благополучие, докато тези, които не се срещат редовно с някой или изобщо нямат връзка, са оценили щастието си най-ниско.
Авторите на изследването казват, че то е потвърдило факта, че романтичните взаимоотношения правят като мъжете, така и жените по-щастливи и колкото по-сериозно е обвързването, толкова щастието е по-голямо и общото състояние на партньорите е по-добро.
Разкритието, че хората, които са в относително незадоволителни брачни партньорства, също оценяват щастието си високо, се дължи може би на чувството за стабилност и значим социален статус, което получават от брака като институция.
Друг резултат от изследването е, че хората, които са оценили ниско щастието си при първото анкетиране, са били по-склонни да се обвържат и тези, които са го направили до провеждането на втората анкета, са дали много по-висока оценка на щастието и благополучието си.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.