zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българо-френски специалисти направиха операция на черен дроб във ВМА



София, 16 декември 2005, Агенция

Надявам се до средата на 2006 г. да извършим чернодробна трансплантация във Военномедицинска академия (ВМА). Това заяви доц. Никола Владов, началник на Клиниката по жлъчна, чернодробна и панкреатична хирургия към ВМА на пресконференция. Повод за пресконференцията бе провелата се днес съвместна операция на българо-френски екип от хирурзи по отстраняване на метастази от черен дроб. Операцията, която е част от първия българо-френски симпозиум по хирургия на черния дроб и жлъчните пътища, бе водена от проф. Оливие Собран, директор на парижката хирургична клиника “Кушен”.
Доц. Никола Владов обясни, че проведената операция е била извършена с минимална кръвозагуба – 400 милилитра, като обикновено се стигало до 1-1.5 литра. Операцията е била извършена с биполярна пинсета, изобретена от проф. Собран.
Според доц. Владов тази операция е първата стъпка по осъществяването на чернодробна трансплантация в България. Той обясни, че вече има подготвени клиники и български специалисти от ВМА, които са на обучение във Франция и Германия. Доц. Владов съобщи, че първоначално трансплантациите ще започнат с трупен донор, но в последствие ще започнат и използването на жив донор.
Проф. Оливие Собран обясни, че за осъществяването на чернодробна трансплантация освен медицинската работа е изключително важна подкрепата и организацията, която трябва да създаде държавата.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.