zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки пети жител на Земята се страхува от промените във времето



13 юли 2006, здраве.bg

От времефобия страда всеки пети жител на планетата, съобщава в юнския брой на своя бюлетин Американското общество по метеорология (American Meteorological Society), в който е публикувано първото изследване, посветено на това специфично разстройство. Американските специалисти под ръководството на Джон Уестфилд от Университета в Айова (University of Iowa ) обясняват, че това не е просто страх преди буря или разумни мотивирани опасения, предизвикани от наближаващо торнадо или ураган, а чувство на ужас и паника, които пречат на човек да живее в нормалния си ритъм, докато небето не се изясни.
Дискомфортът на тези хора се отразява на тяхното физическо състояние. 24% от изследваните са били класифицирани като страдащи от умерена фобия: те са усещали виене на свят, задух, гадене, сърцебиене, паника, чувство на безпомощност, постоянно са следили прогнозата за времето, не са били в състояние да ядат и спят.
Останалите 76% от наблюдаваните доброволци са изпитвали пренебрежимо рядко тези симптоми.
Специалистите засега не са в състояние да оценят докрай колко разпространено явление е времефобията, но дори според най-скромните изчисления това са няколко милиона души, като повечето от тях скриват своите силни тревоги, което не им помага да се справят с проблема.
Лятното време се счита за най-неприятният период от годината, заради честите резки влошавания на времето и свързаните с тях гръмотевични бури.
Психолозите смятат, че, макар и не добре изучено, това заболяване очевидно изисква помощ от специалист, който да помогне на пациента да разбере причините за страховете си и да открие начин да ги преодолее.
Според авторите на изследването, немалка роля могат да имат и медиите, на които те препоръчват да отразяват точно и без излишен “сензационен маниер в стил страхът продава добре” атмосферните условия и прогнози.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.