zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Генетици “унищожиха” равенството между половете



12 юли 2006, здраве.bg

В организма на мъжете и жените дори еднаквите гени работят по различен начин, показват последните изследвания на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелес (UCLA). Според тях, хиляди идентични гени в еднаквите органи на мъжете и жените се проявяват по различен начин.
Резултатите от изследването, публикувани в списание Genome Research, дават обяснение защо една и съща болест често не се развива по еднакъв начин при мъжете и жените и защо те по-различен начин реагират на лечението.
Генетиците са съсредоточили усилията си върху експресията на гените. Те изследват повече от 23 000 гени в мозъка, черния дроб, мастната и мускулната тъкан, за да открият генетичния ключ на болести като диабета, атеросклерозата, затлъстяването и психичните разстройства. Всеки от изследваните гени е функционирал и в мъжкия, и в женския организъм.
Получените резултати показват, че съществува пряка корелация между половата принадлежност и нивото на изразителност на един или друг ген. Забележими различия са били фиксирани при повече от половината видове експресия на гените при двата пола, много от които са свързани с развитието на сериозни заболявания.
Откритието е не само фундаментално, но има и практическо значение, твърдят американските учени, тъй като позволява да се разработят нови, по-ефективни, обусловени от половата принадлежност, методики на лечение на различни заболявания и специализирани мъжки и женски “версии” на съответните медикаменти.
Сътрудниците от UCLA поясняват, че мъжете и жените носят еднакъв генетичен код, но според получените данни, полът регулира колко бързо тялото може да преобразува ДНК в белтъчини и съответно как ще се развива болестта.
На генетично ниво двата пола се различават само по половите хромозоми, като в човешкия геном влизат повече от 30 000 гени, а от тях хромозомите Х и Y са по-малко от 20%.
Генетиката все още не е в състояние да определи кой...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.