zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-успешни са нискокалоричните диетиНай-успешни са нискокалоричните диети

Диетите с малко калории неслучайно са сред най-популярните през последното десетилетие.

здраве.bg

След отслабване теглото може да се запази без задължително да се спазва диета, твърди изследване на научната организация в областта на здравословното хранене Lifespan.

В него са взели участие над 6000 доброволци, регистрирани официално в Националното ведомство по контрол на теглото на САЩ (National Weight Control Registry). Всички те са успели за свалят най-малко 13,5 кг от теглото си и са съумели да го запазят през следващата една година.

Главна цел на изследването е да бъдат изяснени най-новите промени в успешните рецепти за отслабване и тяхната популярност.

Изводите от проучването показват, че, за да запази човек теглото си след отслабване, съвсем не е задължително да спазва една диета. Напротив - храненето може и дори е желателно да се променя често без това да води до натрупване на излишно тегло.

Данните показват, че преди 10 години най-популярната рецепта сред участниците в изследването е била употребата на нискокалорична храна с минимално съдържание на мазнини и редовни физически упражнения. Някои от отслабналите впоследствие са започнали друга диета с повече калории, но са продължавали да се занимават с физически упражнения.

Специалистите посочват, че хората, които са употребявали в минимални количества и много рядко т.нар. “бърза храна”, спазвали са нискокалорична диета с умерено! количество мазнини и постоянно са се занимавали с физически упражнения, са намалили успешно своето тегло и са го запазили поне в продължение на една година.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.