zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пълните хора са по-склонни към депресияЕдна четвърт от тях страдат и от резки смени в настроението.

5 юли 2006, здраве.bg

Хората с тегло над нормата само изглеждат по-весели. Всъщност те са много по-склонни към депресивни състояния, защото пълнотата е свързана с чувство за потиснатост и рязка смяна на настроенията, твърдят учени от Университета на Сиатъл (Seattle University).

Те смятат, че връзката между наднорменото тегло и депресиите е взаимна, тъй като от своя страна чувството за потиснатост често става причина за нарушение в храненето и с това води до значително повишаване на теглото. От друга страна пълните хора се чувстват непълноценни и страдат от недостатъците на собственото си тяло.

Ръководителят на изследването Грегъри Саймън от Центъра за изследване на здравето в Сиатъл (http://depts.washington.edu/hprc/) смята, че резултатите от наблюденията, публикувани в изданието Living Nutrition, доказват връзката между склонността към пълнеене и нервните разстройства.

Според резултатите, 22% от хората, страдащи от наднормено тегло, изпитват резки смени на настроението и са в по-голяма степен подложени на нарушения на психиката, отколкото хората с тегло в нормата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    психология    заболявания    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.