zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето намалява риска от диабет



Този негов ефект не е свързан с наличието или липсата на кофеин.

30 юни 2006, здраве.bg

И “нормалното” кафе и това без кофеин препятстват развитието на захарен диабет от ІІ тип, твърди 11-годишно изследване на учени от Университета на Минесота (University of Minnesota), публикувано в новия брой на Archives of Internal Medicine.

Специалистите стигат до този извод след обобщаване на данни от 28 000 души, най-вече жени в менопауза. От тях става ясно, че над половината доброволци пият от 1 до 3 чаши кафе дневно, почти 2800 – над 6 чаши, а само 6159 пият по една чаша дневно или изобщо не употребяват тонизиращата напитка.

След обработка на данните е установено, че при хората, употребяващи над 6 чаши кафе дневно 22% по-рядко развиват захарен диабет от ІІ тип. При употребяващите същото количество кафе без кофеин този процент е още по-висок – 33.

От последния факт, специалистите правят извода, че защитното действие на напитката не е свързано с кофеина, а с други негови компоненти. Все още не е ясно кой или кои от тях са причина за този ефект от кафето, но американските учени предполагат, че ако те бъдат изолирани и се установи точния механизъм на действие, може да бъде разработен принципно нов медикамент, предпазващ от развитие на захарен диабет от ІІ тип.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.