zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умереният песимизъм - полезен за здравето



Психолози обориха ползата от непрекъснатата усмивка.

17 декември 2005, BG Factor

Американски учени смятат, че е твърде зле за психическото здраве непрекъснато да се радваш на живота и във всичко да виждаш само доброто. Да се усмихваш постоянно, да си в прекрасно настроение, да се чувстваш щастлив- понякога това предизвиква негативна реакция у околните, включително до ненавист. Западните психолози са стигнали до извода, че понякога човек трябва да бъде малко песимист и реалист.
Конференцията на Американската психологическа асоциация се е обявила против това, което се определя като “деспотизъм на позитивното отношение”- безкраен насилствен оптимизъм, проповядван от поддръжниците на самопомощта и бизнес-мениджърите.
Американските психолози препоръчват да се използва недооценената по- рано сила на негативността. “ Да се действа бодро и по най- добър начин, въпреки истинските чувства, може да угнети хората повече”, твърди д-р Барбара Хелд, клиничен психолог.
Повечето учени съветват да се прибягва към “маската на песимизма”, т.е. да се очакват отрицателни последици от собствените действия или от постъпките на други хора, в това число и непознати. По този начин защитаваме своето психическо равновесие от действително възможни лоши неща в бъдеще.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.