zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ХИВ-инфекцията е станала смъртоносна за човека заради случайна мутация



Откритието на немски учени може да преобърне представите за начина на лечение на СПИН.

21 юни 2006, здраве.bg

Разгадана е най-старата тайна на ХИВ-инфекцията. Германски изследователи са изяснили защо вирусът предизвиква у човека СПИН, а е безвреден за маймуната, съобщава специализираното списание Cell. “Нещастен случай в хода на еволюцията е направил вируса убиец за човека”, твърдят авторите на статията.
Научната общност отдавна се занимава с въпроса защо ХИВ разрушава имунитета на човека, докато при маймуната инфекцията протича без съществена вреда. Сформираният международен екип от изследователи под ръководството на немските учени смятат, че вирусът в хода на своето развитие внезапно е загубил способността да контролира имунната реакция в човешкото тяло.
Човекът, заразил се с ХИВ, практически в 100% от случаите се разболява от СПИН, т.е. неговата имунна система престава да работи. При повечето примати това не се наблюдава, само при шимпанзето и някои други маймуни вариант на варуса, който е много близък до ХИВ, предизвиква заболяване от СПИН.
Франк Кирхоф и Михаел Шиндлер, ръководители на международния екип, които се опитват да разгадаят смъртоносната агресия на възбудителя на СПИН, смятат, че тя се дължи на протеина, именуван “Негативен фактор” или Nef.
При най-стария вариант на вируса, белтъчина е притежавала способността да регулира активността на т.н. Т-клетки, които са необходими да провокират повишена реакция на имунитета при разпространен вирус. В хода на следващото развитие на вируса тази способност се е изгубила. Вследствие на това ХИВ-инфекцията води до постоянна хиперактивност на защитната система на организма. Т-клетките се делят, размножават се и загиват. ”След няколко години имунната ситема са разрушава, което и води до СПИН”, твърди Кирхоф.
“Постоянно високата активност на имунната система” е единствената разлика между неизлечимо заразните и поддаващи се на лечение инфекции, предизвикани от вируси, които отслабват имунитета. Съдбовната промяна, според учените е станала при непосредствения предшественик на шимпанзето, тъй като вариантът Nef при шимпанзето...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.