zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мозъкът може да заповяда на организма да отслабнеСигналът за това идва от черния дроб при натрупани в него излишни мазнини.

19 юни 2006, здраве.bg

Черният дроб играе уникалната роля на датчик при натрупването на мазнините в организма и при необходимост му дава заповед да отслабне. Медицината има възможност да активира тази функция за разрешаване на проблема с наднорменото тегло.

До този извод са стигнали група специалисти от японския университет Тохоку начело с професор Хидеки Катагири, които за първи път са започнали да изучават този механизъм, предаде ИТАР-ТАСС.

Те са установили, че при натрупване на мазнини в черния дроб, той изпраща сигнал в мозъка, който активира процесите за изгаряне на мазнините.

Учените вече са доказали своята теория чрез опити с животни – чрез генетични манипулации те са създали две групи мишки, страдащи от наднормено тегло и от диабет. От натрупаните мазнини в черния дроб са страдали само животните от първата група. Именно в нея е било наблюдавано активиране на изгаряне на енергията - мазнините са се разграждали и е намалявало съдържанието на захар в кръвта. Във втората група, където мишките не са имали проблеми с черния дроб, тези процеси не са били наблюдавани.

Японските изследователи подробно са описали механизма на предаване на заповед за отслабване от черния дроб на мозъка, а от него и на целия организъм. Те поясняват, че при някои животни и хора по различни причини тази функция може да бъде по-слабо развита.

Сега специалистите се надяват да изолират вещество, което да усилва сигналите за изгаряне на мазнините, което ще доведе до създаване на качествено нов клас медикаменти за отслабване.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.