zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването може да се предава като инфекция



Последни изследвания потвърждават спорната хипотеза, че някои прояви на затлъстяването имат инфекциозен характер.

14 юни 2006, здраве.bg

През изминалите 20 години нееднократно бяха изказвани предположения за това, че някои щамове на човешките и птичите аденовируси, предизвикващи различни заболявания: от възпаление в областта на гърдите до заболявания на очите, карат организма да произвежда допълнително мастни клетки. Наличието на антитела в един щам от вирусите, в частност т.нар. Ad-36, може да послужи за частично обяснение дори на тежки форми на затлъстяване.
Американски изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън ( University of Wisconsin, Madison) откриха и друг щам на аденовируса - Ad-37, който води до затлъстяване.
“Щамът Ad-37 е един от 3 аденовируси при човека, който предизвиква пълнота при животните, но не всички аденовируси предизвикват пълнота”, съобщава ръководителят на проекта, физиологът Ли Уигъм (Leah Whigham).
Чрез лабораторни експерименти in vitro пък учени от Pennington Biomedical Research Center доказаха, че щамът Ad -36 способства за пълното реализиране на човешките клетки да натрупват мазнини. “Не твърдя, че всяка пълнота е предизвикана от вирус”, съобщават от екипа за Би Би Си. “Затлъстяването може да има много причини и вирусите са само една от тях”.
На специалистите им предстои да определят точния механизъм на това, как вирусната инфекция е в състояние да доведе до наднормено тегло.
Те съветват хората да не приемат затлъстяването само като резултат от неправилния начин на живот, а да променят своите представи и разбирания за заболяването, за да могат “да се справят с този проблем така, както се справят с грипа”.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.