zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването може да се предава като инфекцияПоследни изследвания потвърждават спорната хипотеза, че някои прояви на затлъстяването имат инфекциозен характер.

14 юни 2006, здраве.bg

През изминалите 20 години нееднократно бяха изказвани предположения за това, че някои щамове на човешките и птичите аденовируси, предизвикващи различни заболявания: от възпаление в областта на гърдите до заболявания на очите, карат организма да произвежда допълнително мастни клетки. Наличието на антитела в един щам от вирусите, в частност т.нар. Ad-36, може да послужи за частично обяснение дори на тежки форми на затлъстяване.
Американски изследователи от Университета на Уисконсин-Медисън ( University of Wisconsin, Madison) откриха и друг щам на аденовируса - Ad-37, който води до затлъстяване.
“Щамът Ad-37 е един от 3 аденовируси при човека, който предизвиква пълнота при животните, но не всички аденовируси предизвикват пълнота”, съобщава ръководителят на проекта, физиологът Ли Уигъм (Leah Whigham).
Чрез лабораторни експерименти in vitro пък учени от Pennington Biomedical Research Center доказаха, че щамът Ad -36 способства за пълното реализиране на човешките клетки да натрупват мазнини. “Не твърдя, че всяка пълнота е предизвикана от вирус”, съобщават от екипа за Би Би Си. “Затлъстяването може да има много причини и вирусите са само една от тях”.
На специалистите им предстои да определят точния механизъм на това, как вирусната инфекция е в състояние да доведе до наднормено тегло.
Те съветват хората да не приемат затлъстяването само като резултат от неправилния начин на живот, а да променят своите представи и разбирания за заболяването, за да могат “да се справят с този проблем така, както се справят с грипа”.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.