Feinstein Institute for">
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Успехът и шизофренията вървят ръка за ръка



Един и същ ген определя заболяването и интелекта при хората, твърдят германски учени.

13 юни 2006, здраве.bg

Психиатри от Института за медицински изследвания “Файнщайн” (Feinstein Institute
for Medical Research
) съвместно със специалистите от Харвардския център по генетика към Harvard Medical School са достигнали до този извод, след като са изучили т.н. препатерни на генома на хората, болни от шизофрения и други психоневрологични разстройства, които се характеризират с влошаване на познавателните процеси и са ги сравнили с данните на здрави доброволци.
Оказва се, че генът на шизофренията едновременно кодира и способността на човека към обучение и преди всичко определя нивото на интелекта на човека. Активността на гена се проявява във всички, отговорящи за интелекта, отдели на мозъка.
Изследването е обхванало 213 пациенти от европеидната раса без родствена връзка, страдащи от шизофрения и 126 психически здрави доброволци.
Първоначално американските специалисти са измерили нивото и характеристиките на интелекта в различни аспекти от дейността, а после са анализирали образците на ДНК на участниците в изследването. Детайлно са били изучени 6 изменения в последователността на ДНК в гена дисбиндин-1, известни като единичен нуклеотиден полиморфизъм (single nucleotide polymorphism, SNP).
Според данните една специфична конфигурация SNP е свързана с общата способност към познание както при болните от шизофрения, така и просто при носителите на тази модификация от контролната група хора.
Според главния експерт Енил Малхотра, генът дисбиндин предопределя способностите към познанието и интелекта на един или друг човек. Неговото влияние е забележимо във всички ключови области на мозъка, свързани с разрешаването на проблемите, обучението, паметта и възприятието.
Учените предполагат, че дисбиндинът може би играе важна роля в комуникациите на нервните клетки в тези структури и да им помага да оцеляват.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.