zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Киселото мляко помага за премахване на лошия дъх



5 юни 2006, здраве.bg

Японски учени са установили, че редовната употреба на кисело мляко намалява нивото на сероводород в издишвания въздух, с което спомага за намаляването и дори може да премахне лошия дъх в устата, съобщи Би Би Си.

Сероводородът е главният източник на лошия дъх. Дезодориращите свойства на киселото мляко произтичат от бактериите, които се съдържат в него - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Подробности от това изследване бяха съобщени на конференцията на Международната асоциация за дентални изследвания (International Association for Dental Research).

Японските учени са наблюдавали група доброволци в продължение на 2 седмици, като участниците са спазвали подробни инструкции по отношение на устната хигиена, диетата си и приемането на медикаменти, но не са консумирали кисело мляко.

Специалистите са изследвали тяхната слюнка и налепите по езика, за да определят нивото на съдържание на бактерии и ароматични вещества, включително сероводород.

След това, в продължение на 6 седмици участниците е трябвало да изяждат по 90 г кисело мляко дневно. В края на периода нивото на сероводорода при тях е намаляло с 80%. Съответно по-малко са били и налепите по венците.

При един на всеки 4 души е налице неприятен дъх в устата, а 19 от 20 страдат от поражения на венците от различно естество.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.