zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болкоуспокояващите средства често вредят на бъбреците



2 юни 2006, здраве.bg

Изследванe, проведено в Германия, показва връзката между заболяванията на бъбреците и редовното приемане на комбинирани обезболяващи продукти на основата на парацетамола и аспирина, особено в съчетание с кофеин.
Голяма част от болкоуспокояващите препарати, които се смятат за безопасни и бързодействащи, водят до непоправими последствия, твърдят немски учени от Университета в Лайпциг.
Болката е най-разпространеният симптом, който ни кара да търсим лекарска помощ. Тя възниква като ответна реакция на мозъка на химическите вещества, образуващи се в резултат на травми, инфекции и други изменения в организма.
Характерът на болката е винаги индивидуален, понеже и усещанията са субективни.
Германското проучване твърди, че рискът от честото и неконтролирано приемане на аналгетици превишава предполагаемата полза от тях. Съществуват редица болезнени симптоми, които не могат да се потиснат с аналгетични средства, тъй като тяхната диагностика е затруднена. А неизяснената причина за болка може да доведе дори до смърт. Наблюденията на специалистите показват, че 35% от хората, страдащи от различни болезнени състояния, изпитват облекчение след приемането на плацебо.
При хората, злоупотребяващи с аналгетици, се наблюдават специфични изменения в бъбреците - те намаляват и в тях се натрупва калций. Специалистите смятат, че приемането на повече от 300 грама обезболяващи средства годишно е опасно за бъбреците, особено в съчетание с температуропонижаващи (антипиретични) препарати. Аналгетиците не отстраняват причината за болката, а просто блокират мозъка да не й отговаря. По този начин те могат и да навредят на организма, защото болката по принцип е отговор на тялото на някакво заболяване, чиято причина е добре да бъде изяснена.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.