zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Страхът ускорява стареенето



Стресът оказва влияние върху генетичния материал, твърдят учени от САЩ.

31 май 2006, здраве.bg

Американски учени намериха потвърждение на факта, че стареенето зависи биологически от стреса. Според техните изследвания стресът оказва влияние върху тези части на наследствения материал, които играят важна роля в процеса на стареене на клетките и при възникването на заболяванията. Т.нар. Telomere обвиват краищата на хромозомите в човешкия генетичен материал като защитен калпак.
Тези своеобразни калпаци при всяко делене на клетката стават по-къси дотогава, докато тяхната дължина не позволява на клетката повече да се дели.
Учените, резултатите от чието изследване е публикувано в новия брой на New England Journal of Medicine са наблюдавали продължително време жени-доброволки, които са се чувствали по-натоварени и ангажирани от средното по статистика, т.е. налице е било допълнително биологическо стареене - приблизително с около 1 десетилетие. Това те са определили по дължината на Telomere, по активността на възстановителните ензими и в т.н. окислителен стрес, който ускорява разпадането на Telomere.
Освен това, много данни показват връзката между хроничния психологически стрес и заболявания като тези на сърцето, циркулацията на кръвообращението и намаляването на защитните сили на организма.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.