zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Страхът ускорява стареенетоСтресът оказва влияние върху генетичния материал, твърдят учени от САЩ.

31 май 2006, здраве.bg

Американски учени намериха потвърждение на факта, че стареенето зависи биологически от стреса. Според техните изследвания стресът оказва влияние върху тези части на наследствения материал, които играят важна роля в процеса на стареене на клетките и при възникването на заболяванията. Т.нар. Telomere обвиват краищата на хромозомите в човешкия генетичен материал като защитен калпак.
Тези своеобразни калпаци при всяко делене на клетката стават по-къси дотогава, докато тяхната дължина не позволява на клетката повече да се дели.
Учените, резултатите от чието изследване е публикувано в новия брой на New England Journal of Medicine са наблюдавали продължително време жени-доброволки, които са се чувствали по-натоварени и ангажирани от средното по статистика, т.е. налице е било допълнително биологическо стареене - приблизително с около 1 десетилетие. Това те са определили по дължината на Telomere, по активността на възстановителните ензими и в т.н. окислителен стрес, който ускорява разпадането на Telomere.
Освен това, много данни показват връзката между хроничния психологически стрес и заболявания като тези на сърцето, циркулацията на кръвообращението и намаляването на защитните сили на организма.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.