www.resvirus.com информира за възможностите за"> www.resvirus.com" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стартира специализиран сайт за една от най-разпространените инфекции сред децата



31 май 2006, здраве.bg
още за РСВ инфекциите


Нов специализиран сайт на български език на адрес www.resvirus.com информира за възможностите за превенция и ваксинация на новородени и недоносени деца срещу една от най-разпространените зарази - Респираторно синцитиалния вирус. Сайтът е насочен към родителите и здравните специалисти, както и към всички, които биха искали да научат повече за механизмите на действие на РСВ. В отделни рубрики са представени съвети за родителите на новородени и недоносени деца, информация за периода и начините за разпространение на инфекцията, материали за здравни специалисти, както и преглед на темата в българския печат. В допълнение се предлагат полезни връзки към Българската педиатрична асоциация и специализирани здравни сайтове.
Респираторно синцитиалния вирус (РСВ) е силно заразен и е опасен както за малки деца – бебета и новородени, така и за хора със белодробни заболявания. При децата първите симптоми на инфекция с RSV са същите както при настинка: хрема, кашлица и леко повишена температура, като обикновено изчезват от само себе си след пет до седем дни. Признаците на по-сериозна инфекция са свирещи хрипове в гърдите, учестено и/или затруднено дишане, раздразнителност и неспокойство, понижен апетит и висока температура около и над 40°С; макар че някои бебета нямат висока температура.
Около 60% от всички бебета се заразяват с РСВ преди да навършат една година и до към 3- годишна възраст практически всички са преболедували поне веднъж тази инфекция . Макар че болшинството бебета имат само лека простуда, при някои от тях това води до бронхиолит, достатъчно тежък да изиска лечение по спешност. Изследвания в последните години доказаха, че РСВ е отговорен за белодробна болест и дори астма при малките деца.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    деца    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.