zdrave.bg
Проблеми със съня
»хъркане
хърканеХъркането е често срещано нарушение на съня, което може да засегне почти всеки на всяка възраст, въпреки че състоянието е по-характерно за мъже и хора с наднормено тегло. Хъркането има тенденция да се влошава с възрастта.

Периодичното хъркане не е сериозно състояние, но може да стане причина за нарушение на съня у човека, споделящ едно легло с хъркащия. Хабитуалното хъркане обаче не само смущава съня на брачния партньор, но и нарушава този на хъркащия, който се чувства уморен след ставане от леглото, независимо че привидно си е осигурил нормалното количество сън.

Причини

Механичното стеснение на потока въздух през устата и носа е основната причина за хъркането. Поради това стените на гърлото вибрират по време на дишане, което предизвиква добре познатия ни звук. Горните дихателни пътища могат да бъдат стеснени поради редица фактори:

· Стеснение на носните пътища: Частично запушения нос изисква допълнително усилие при дишане и понякога е причина за хъркане. Ето защо някои хора хъркат само по време на определен сезон поради алергия или когато се разболеят. Деформации на носа като изкривена носна преграда или носни полипи могат също да причинят стеснение и проблеми със съня.

· Отслабен мускулен тонус на езика и гърлото: В такъв случай мускулите на гърлото и езика са твърде отпуснати по време на сън и също възпрепятстват нормалния поток на въздух през гърлото. Причини за отслабения мускулен тонус могат да бъдат дълбокия сън, алкохола и някои сънотворни. Остаряването също причинява допълнително отпускане на мускулатурата и увеличава риска от хъркане.

· Прекомерно разрастване на тъкани на гърлото: Затлъстяването може да причини това състояние, а също и разрастване на сливиците и аденоидна тъкан при деца.

· Дълго меко небце или висулка: Една от най-честите причини за хъркане, при която мекото небце или висулката запушват частично отвора на гърлото. Когато тези структури започнат да вибрират и да се удрят една в друга по...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.