zdrave.bg
Аутизъм
»симптоми
симптоми... обикновено се забелязват първо от родителите и близките на детето до три годишна възраст. Въпреки че аутизмът е вродено състояние и е налице още при раждането на детето, неговите симптоми са трудно различими. Затова точната диагноза не може да се постави в кърмаческа възраст. Обичайно родителите започват да се притесняват за своите деца, когато забележат, че те не искат да бъдат държани за ръка, не проявяват интерес към различни игри и не проговорят. Понякога обаче детето започва да говори заедно с другите деца на неговата възраст и след това изгубва своите говорни умения. В такива ситуации обикновено родителите първо се съмняват, дали техните деца не са глухонеми, защото в различни ситуации те се държат като такива.

След започването на ранно и интензивно лечение повечето деца подобряват своята способност да комуникират, да се социализират в средата и да се грижат за себе си като по-големи. Обратно на разпространеното мнение, много малко от децата с аутизъм след проведена терапия остават напълно социално изолирани и „живеят в собствен свят”.

Симптоми през младежките години

По време на тийнейджърските години начинът на поведение обикновено се променя. Много младежи с аутизъм придобиват различни умения, но изостават все пак в сферата на отношенията си с други хора и тяхното разбиране. Пубертетът и свързаните с него промени в сексуалността се възприемат по-трудно от тийнейджърите с аутизъм отколкото от техните връстници. Освен това младежите с аутизъм са по-склонни към депресия и епилепсия.

Симптоми у възрастни

Част от възрастните с аутизъм са в състояние да работят и да живеят напълно самостоятелно. Това зависи най-вече от тяхното ниво на интелигентност и от уменията им да комуникират с останалия свят. Проучванията сочат, че поне 33% от хората с аутизъм успяват да водят най-малкото частично независим живот.

Някои хора с аутизъм се нуждаят от постоянни грижи, особено тези с ниско ниво на интелигентност, които не могат да говорят. Обратно...




 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.