zdrave.bg
Аутизъм
»общ преглед
общ прегледДефиниция
Аутизмът е нарушение на мозъчната функция, което възпрепятства нормалните процеси на комуникация и социализиране на човека. При това състояние различните области на мозъчната кора не могат да осъществяват контакт по между си.

Независимо от проведеното лечение и грижи, повечето хора с аутизъм винаги ще имат известни проблеми с общуването. Въпреки това ранното поставяне на диагноза и своевременното лечение на състоянието помага на хората с аутизъм да достигнат до своя пълен потенциал.

Причини

Според повечето проведени до момента проучвания съществува известна тенденция, аутизмът да се предава в семейството. Ето защо експертите смятат, че има наследствено предразположение към това състояние. Все още обаче не са открити гените, които са отговорни за изявата на аутизма.

Експертите са на мнение, че съществува и известна връзка между това състояние и други здравни проблеми и фактори от заобикалящата среда на детето.

Някои хора дори смятат, че ваксините в детството са основната причина за аутизъм, особено тези срещу морбили, рубеола и паротит. Въпреки това досегашните проучвания отричат тази теза. Повечето специалисти са убедени, че детските ваксини могат повече да помогнат, отколкото да навредят на вашето дете, тъй като те ще го предпазят от възникването на сериозни инфекциозни заболявания в бъдеще.

Симптоми

Почти винаги те започват да се проявяват преди 3-годишна възраст. Обикновено родителите забелязват, че тяхното дете не може все още да говори и не се държи като останалите деца на неговата възраст. В по-редки случаи детето се научава да говори по същото време както своите връстници, но след това изгубва своите говорни умения.

Симптомите на аутизъм включват:
• Забавяне на проговарянето или липса на говор изобщо. Аутизмът може да имитира глухота, но при него слуховите изследвания са в рамките на нормата.
• Повтарящи се стереотипни начини на поведение, игра и интереси. Пример за това са еднотипни повтарящи се движения...



следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.