zdrave.bg
Акне
»видове
видовеБебешкото акне например е често срещано състояние при новородени момчета и по-рядко при момичета. В тези случаи се наблюдава безобиден обрив по лицето, който се подобрява до няколко седмици без остатъчни оплаквания. Понякога тези, които не са страдали от младежки пъпки, развиват упорито акне в по-късна възраст.

Въпреки обичайното увеличение на андрогените по време на пубертета някои специалисти смятат, че внезапната поява на акне има малко общо с мъжките полови хормони, а по-скоро зависи от това, как кожата реагира на увеличението на продукцията на себум. Бактериите Propionibacterium acnes и Staphylococcus epidermidis са част от нормалната бактериална флора по повърхността на кожата. Въпреки това, ако прекалено много от тях се заселят в запушения фоликул, възможно е те да секретират ензими, които ще доведат до спукване на стената на фоликула и появата на възпаление. Количеството себум, което може да причини появата на една или две пъпки при някои, при хората, предразположени към акне, може да стане причина за тежки случаи и дори до остро развиващо се кистично акне.

Младежко акне

Акнето е кожен проблем, който засяга почти всички тинейджъри. Състоянието е резултат от действието на хормоните върху мастните жлези на кожата, чиято секреция по този начин се стимулира и те започват да произвеждат в прекомерни количества мазна субстанция (себум). Той достига повърхността на кожата през отвърстия на космените фоликули, наречени пори. Себумът заедно с клетките на епидермиса е благоприятна среда за развитието на бактерии, които допринасят за запушването на порите и появата на пъпки.

Пъпките могат да бъдат следните видове:

• Комедони: Невъзпалителни пъпки, които могат да бъдат отворени с черен връх или заторени с бял връх.
• Папули: Малки пъпки, които са възпалени, и могат да бъдат болезнени при докосване. Те обикновено изглеждат като малки розови подутини на кожата.
• Пустули: Пъпки, които са възпалени и изпълнени с гной. Те най-често...
 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.